POVÍDKY, KTERÉ SE ZDE OBJEVUJÍ JSOU Z MÉ VLASTNÍ TVORBY! POKUD BY JE NĚKDO CHTĚL NĚKDE UVEŘEJNIT, TAK JEDINĚ S MÝM SOUHLASEM!

ZADEJTE MI NĚJAKÁ SLOVA A JÁ NAPÍŠU DRARRY DRABBLE!

TÉMATA - NAPIŠTE MI NĚJAKÉ! BABIČKA TATÍNEK

Děkuji za každý Váš komentář :)

Štědrovečerní večeře u nás a jinde 4/4.

28. prosince 2016 v 19:08 | cincina |  ►►TÉMATA◄◄
Je to tady. Poslední část projektu Štědrovečerní večeře u nás a jinde. Je mi tak líto, že tenhle projekt už končí... Tak se rychle pusťte do čtení! :)

  • Štědrovečerní večeře u nás a jinde 4/4.

Rumunsko

Vánoční večeře v Rumunsku začíná v podstatě již 20. prosince, protože se musí porazit prase jako pocta svatému Ignáci. Tudíž část večeře patří naporcovanému vepřovému. Maso se podává s nakládanými okurkami, vepřovými klobáskami a také se připravuje Sarmale, což jsou nakládané zelné listy, které jsou plněné rýží a vepřovým masem. Také se peče levandulový chléb ve tvaru kříže, který si pak sousedi rozdělují mezi sebou a má to symboliku obdarovávání se.

Litva

V Litvě se najíte dosyta, protože se podává 12 chodů. Hostina začíná v okamžiku, kdy se na nebi objeví první hvězda a v ten samý okamžik matka rozlamuje chleba a podává jej všem hostům. Servírují se ryby (kapr, štika, sleď), různé druhy nakládané zeleniny a jako jednu z příloh Kuciukai, což je malé, sladké pečivo z makového mléka. Během hostiny se nepodává maso a mléčné produkty.

(Kuciukai)

Lotyšsko

Na lotyšské vánoční tabuli můžete najít vařenou vepřovou hlavu s ječmenem, kapustnici, hrách, fázole nebo ječné klobásy.

Řecko

V Řecku začínají vánoční svátky a tradice již 40 dní před samotnými Vánocemi, protože se podává tzv. Christopsomo, což je boží chléb. Tradiční polévka obsahuje maso z krocana, slepice nebo rýži a při večeři se krájí i novoroční koláče. Ten, kdo ve svém objeví zlatou minci, bude mít příští rok štěstí.

(Christopsomo)

Chorvatsko

Na Štědrý den si Chorvaté k obědu pochutnávají především na rybě. Obyvatelé žijící na pobřeží dávají přednost mořským rybám, ve vnitrozemí se konzumují spíše kapři, tresky a štice, k tomu pečené brambory nebo bramborový a francouzský salát. Na večeři se potom podává krůta.

Slovensko

Základem slovenské večeře je kapustnica s houbami, klobásou nebo uzeným masem. Polévka bývá hrachová, fazolová nebo hřibová a jako hlavní chod se podává klasicky smažený kapr s bramborovým salátem nebo žemlovka s mákem a ořechy. (Snad jsem to na internetu našla dobře a Slováci mě neukamenují :D)

Švýcarsko

V německy mluvící oblasti se servíruje vařená šunka s bramborovou kaší a fazolkami, pečená husa, kachna nebo krůta s nádivkou. V centru Švýcarska, v oblasti kolem Lucernu se zachovává velmi zajímavá tradice, která se dá pojmenovat Uvař si sám. V podstatě to znamená, že na plotně stojí jeden velký hrnec se silným vývarem, každý člen rodiny si vezme plátky masa (telecí, krůtí, hovězí nebo vepřové), napichuje je na speciální vidličku a vkládá do vývaru.


A i když jsem se s vámi na začátku loučila, tak ještě není konec! :) Protože spoustě z vás se tento projekt líbil, tak jsem přemýšlela, jak pokračovat dál a došlo mi, že spoustu států jsem ještě nezmínila! To znamená, že přibudou zřejmě ještě další dva články se státy, na které jsem zapomněla :) Ale těch se dočkáte až během příštích Vánoc :) Zatím se mějte krásně!

Autor článku: © cincina
Obrázky: Prozeny.blesk.cz, zenyprozeny.cz, flickr.com, cestovani.idnes.cz, onadnes.cz, exoticky.cz.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Daisy Daisy | Web | 28. prosince 2016 v 20:04 | Reagovat

To je skvělé a jsem ráda, že jsi zařadila Chorvatsko, protože to je má oblíbená země :).. My máme tradici jako Slováci - hrachovka, bramborový salát a řízky :)...

2 Natálie Natálie | Web | 28. prosince 2016 v 21:27 | Reagovat

litva - 12 chodů? :O tak s tím bych se teda nechtěla pachtit.. :D a ani to jíst.. večeře o dvou hodinách :D

3 Alethea Alethea | Web | 29. prosince 2016 v 10:33 | Reagovat

Páni, dala si si záležať na týchto článkoch! :) Sú skvelé!

Čo sa týka Slovenska, tak úprimne po prvý raz počujem o žemľovke, ale ktohovie - možno to v niektorých kútoch na štedrý večer ozaj jedia :)

4 Andey Andey | Web | 29. prosince 2016 v 19:38 | Reagovat

Mě vždycky dostane kolik chodů se vždycky v dané zemi podává, protože u nás doma se podává jenom jeden. :D

A jak jsi říkala, že jsi v článku nikde nenašla, co se stalo, tak to proto, že jsem to tam ani nenapsala, jelikož pořád mě to dohání, jelikož mi umřel praděda a já ho měla moc ráda.

5 Monica. Monica. | Web | 30. prosince 2016 v 13:02 | Reagovat

12 chodů zní teda fakt dobře! :D Je to vážně skvělej projekt a je úplně super si přečíst něco o tom, jak to probíhá jinde, protože člověka to normálně nenapadne :)

6 I am Jane I am Jane | Web | 30. prosince 2016 v 20:53 | Reagovat

U nás jíme samozřejmě českou štědrovečerní klasiku ;-) ale už bych se nezlobila za nějakou inovaci :-? .

7 *Shock *Shock | Web | 30. prosince 2016 v 21:18 | Reagovat

Mňam, tolik pochoutek :D až na ty ryby bych snědla skoro vše, heh

Je zajímavé, jak ty zvyky jsou všude opravdu hodně jiné:-).

8 Eliss Eliss | Web | 31. prosince 2016 v 9:56 | Reagovat

Teda, jsem ráda za naši večeři

9 Eliss Eliss | Web | 31. prosince 2016 v 9:57 | Reagovat

:-D

10 Marka Marka | Web | 31. prosince 2016 v 19:26 | Reagovat

jsem ráda, že to s tetováním apod vidíme stejně :) :)

11 cedor cedor | E-mail | Web | 1. ledna 2017 v 13:17 | Reagovat

Myslím, že se přestěhuju do Litvy :D 12 chodů .. wow:D to bych si dal říct:D Musim říct, že je to zajimavé, jak ostatní státy slavý Vánoce, ale myslim že Česká kultura apod je nejlepší:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama